måltidsutveckling förskola skola

måltidens betydelse

Kreativa Kök vill främja god psykisk och fysisk hälsa hos barn, ungdomar och vuxna genom maten och inte minst måltiden. Det är vårt grundläggande mantra i allt vi gör. Vår övertygelse är att detta är en viktig nyckel för att främja god elevhälsa och studiero. 

Många fastnar vid att själva maten på tallriken är det som är viktigast. Vår filosofi är att hela måltidsupplevelsen med allt vad det innebär, är minst lika viktig för vårt välmående och hälsa.

I slutet av den här sidan kan du ladda ner presentation av våra tjänster för förskola och skola.

Inom offentlig måltid arbetar man efter Måltidsmodellen, som täcker in sex pusselbitar God, Näringsriktig, Säker, Hållbar, Trivsam och Integrerad. Detta är förtydligande riktlinjer som Livsmedelsverket presenterade hösten 2016. Många verksamheter jobbar intensivt för att leva upp till dessa, medan en del missar viktiga delar av den. Exempelvis det viktiga samarbetet som kök och pedagoger bör ha samt även pedagogernas viktiga roll oavsett det är en förskola eller grundskola. Som jag brukar säga, ”ingen kedja är starkare än den svagaste länken”. Allt hänger ihop!

I alla verksamheter behöver man ständigt hålla sig ajour om nyheter. Inte minst kring hållbarhetsfrågorna, som är högaktuella nu. Vi på Kreativa Kök anser att de flesta även behöver lägga mer fokus på det man kallar Trivsamma och Integrerade måltider. Vi är övertygade om att ett målmedvetet arbete inom dessa områden kan påverka hela förskolans och framförallt skolans verksamhet på ett mycket positivt sätt. För glada barn, god elevhälsa och studiero.

Därför samverkar vi bland annat med stiftelsen Motus Vitae, som lägger stort fokus på att förbättra elevhälsan genom rörelse.

Vår kursledare

Cecilia Walton är vår passionerade och engagerade kursledare. Hon är kock, diplomerad kostrådgivare vid Svenska Näringsakademien och även förändringsledare för hållbar mat genom måltidskonceptet Diets for a green planet. (Södertälje kommun arbetar efter detta koncept sedan 2010).

Sedan 2013 har hon arbetat intensivt för att informera, utbilda och inspirera till en sund livsstil. Cecilia arbetar för att stödja förskolor och skolor i måltidsutveckling och även utbilda tränare och utövare i idrottsföreningar.

Läs mer om våra referenser och lyssna på Berit Ahlin från Förskolorna Upptäckarna.

 

våra tjänster för offentlig måltid

Kreativa Kök erbjuder föreläsningar, workshops och matlagningskurser utifrån ert behov. Målgruppen för dessa är kökspersonal och även pedagoger och skolledning. Vi ser gärna att alla får samma slags information, så att förutsättningarna förbättras så att alla jobbar mot samma mål.

Nu är vår första webbkurs för vegetarisk matlagning på förskolan lanserad! LÄS MER OCH BOKA HÄR

Här följer våra färdiga föreläsningar med olika fokusområden. De kan även anpassas för specifika önskemål. För vidare information kring våra tjänster, ladda gärna ner PDF:er nedan. Titta gärna på filmerna där jag Cecilia Walton berättar om min filosofi kring måltider för förskolan och skolan.

Måltidsmodellen- Från jord och hav till mun (60 min)

Den här föreläsningen är en genomgång av Måltidsmodellens alla delar och hur de hör ihop med varandra.

  • Vad innebär de olika pusselbitarna God, Näringsriktig, Säker, Hållbar, Trivsam och Integrerad och hur hänger de ihop med varandra?
  • Vikten av att se måltiden i sin helhet och att hitta ett bra samarbete mellan kök och pedagoger för att kunna efterleva dessa riktlinjer. Minst lika viktigt att se hur den skall efterlevas på förskolor och skolor som har mottagningskök.

Integrera måltiden och gör den trivsam!

(60 min)

Målgrupp: kökspersonal, pedagoger och skolledning

  • Barn och ungdomars matvanor och hur det påverkar deras fysiska och psykiska hälsa.
  • Matvanor handlar om vad, när OCH hur man äter!
  • Måltidsmodellen i sin helhet och vad den syftar till.
  • Vad menas med en Trivsam måltid? Varför är det viktigt och hur kan alla bidra till det?
  • Vad menas med att Integrera måltiden och hur bidrar kökspersonal och pedagoger till den?
  • Hur kan vi jobba med dessa frågor i skolor och förskolor som får maten till ett mottagningskök? Varför är det av ännu större vikt att lägga extra fokus på detta då?
  • Vilka vinster finns det med att jobba mer medvetet och fokuserat inom dessa områden? Hur hänger detta ihop med resten av Måltidsmodellen?

Hur kan vi arbeta med detta i er skola eller förskola?

KONTAKTA OSS

Postadress: Dr Widerströms gata 50  129 54 Hägersten
Tel: +46-070 684 16 65

Godkänd för F-skatt
Org. nr 559116-4420

 

1