Hållbar måltids­utveckling

måltidens betydelse

Offentlig måltid i Sverige har en otroligt viktig roll i att driva våra matvanor till mer hälsosamma, klimatsmarta och hållbara. Varje dag serveras många tusen portioner mat i förskolor, skolor och inom äldreomsorgen bland annat. Målet måste naturligtvis vara att maten inte bara går från jord till bord, utan även ner i magen hos matgästen. Svinnet för inget gott med sig för varken matgästen, ekonomin eller miljön.

Med eskalerande psykisk och fysisk hälsa generellt i samhället behöver vi återta kontrollen av våra basala behov, där maten OCH måltiden har en central roll. 

Många har idag kommit långt gällande innehållet med bland annat mer växtbaserat. Det man ibland glömmer är att förändring är jobbigt för de flesta. Därför krävs det även att man arbetar parallellt och strategiskt med upplevelse, utbildning och uppmuntran. Både med kökspersonalen som ska laga maten och även med matgästerna. Det behöver vara utifrån en positiv grund. Annars blir förändringsarbetet svårt och kommer att möta stort motstånd. 

Till hjälp har vi Måltidsmodellen, som Livsmedelsverket har tagit fram som riktlinjer och hjälp för att stödja alla områden inom offentlig måltid. Många kommuner och privat sektor sätter upp fina riktlinjer och texter om hur dessa skall uppnås. Problemet är att många har svårt att leva upp till det som utlovas.

Ingen kedja är starkare än den svagaste länken, därför allt hänger ihop! Detta kan Kreativa Kök hjälpa organisationer med att hitta och sedan arbeta för att hela länken skall bli jämnstark. Det är ett arbete som kräver tålamod och strävan. En del saker kanske går att få till ganska snabbt, medan andra kräver större omtag och repetition. 

I alla verksamheter behöver man ständigt hålla sig ajour om nyheter. Inte minst kring hållbarhetsfrågorna, som är högaktuella nu. Kreativa Kök arbetar med att utveckla, utbilda och inspirera i specifika projekt. Vi kan även vara friförskolans måltidsutvecklare, som ser till att inköp och menyer ligger i framkant samt att man rekryterar rätt kock för det specifika uppdraget på en förskola. 

Vår kursledare och måltidsutvecklare

Cecilia Walton är vår passionerade och engagerade kursledare. Hon är kock, diplomerad kostrådgivare vid Svenska Näringsakademien och även förändringsledare för hållbar mat genom måltidskonceptet Diets for a green planet. (Södertälje kommun arbetar efter detta koncept sedan 2010).

Sedan 2013 har hon arbetat intensivt för att informera, utbilda och inspirera till en sund livsstil. Cecilia arbetar som matkonsult för att inspirera, utbilda och måltidsutveckla inom offentlig måltid, som skola, förskola och äldreomsorg. Det senaste stora projektet var framtagande av matlådor för Eskilstuna kommuns äldreomsorg. Därefter utbildat ”klimatambassadörer” i samma kommun.

Läs mer om våra referenser och lyssna på Berit Ahlin från Förskolorna Upptäckarna.

 

våra tjänster för offentlig måltid

Behoven kan vara alltifrån ett djupgående projekt eller långsiktig kontinuerlig konsultation till en inspirerande föreläsning i hur man kan göra för att locka fram aptit och en positiv upplevelse kring måltiden. 

Nedan följer exempel på föreläsningar och vår onlinekurs i vegetarisk matlagning för förskolekockar. 

Här kan du boka kursen Smakfull vegetarisk matlagning på förskolan LÄS MER OCH BOKA HÄR

Här följer våra färdiga föreläsningar med olika fokusområden. De kan även anpassas för specifika önskemål. För vidare information kring våra tjänster, ladda gärna ner PDF:er nedan. Titta gärna på filmerna där jag Cecilia Walton berättar om min filosofi kring måltider för förskolan och skolan.

Måltidsmodellen- Från jord och hav till mun (60 min)

Den här föreläsningen är en genomgång av Måltidsmodellens alla delar och hur de hör ihop med varandra.

  • Vad innebär de olika pusselbitarna God, Näringsriktig, Säker, Hållbar, Trivsam och Integrerad och hur hänger de ihop med varandra?
  • Vikten av att se måltiden i sin helhet och att hitta ett bra samarbete mellan kök och pedagoger för att kunna efterleva dessa riktlinjer. Minst lika viktigt att se hur den skall efterlevas på förskolor och skolor som har mottagningskök.

Integrera måltiden och gör den trivsam!

(60 min)

Målgrupp: kökspersonal, pedagoger och skolledning

  • Barn och ungdomars matvanor och hur det påverkar deras fysiska och psykiska hälsa.
  • Matvanor handlar om vad, när OCH hur man äter!
  • Måltidsmodellen i sin helhet och vad den syftar till.
  • Vad menas med en Trivsam måltid? Varför är det viktigt och hur kan alla bidra till det?
  • Vad menas med att Integrera måltiden och hur bidrar kökspersonal och pedagoger till den?
  • Hur kan vi jobba med dessa frågor i skolor och förskolor som får maten till ett mottagningskök? Varför är det av ännu större vikt att lägga extra fokus på detta då?
  • Vilka vinster finns det med att jobba mer medvetet och fokuserat inom dessa områden? Hur hänger detta ihop med resten av Måltidsmodellen?

Hur kan vi arbeta med detta i er skola eller förskola?

Postadress: Sidvallsvägen 13                135 49 Tyresö
Tel: +46-070 684 16 65

Godkänd för F-skatt
Org. nr 559116-4420

 

1