Hållbar måltids­utveckling

redo att ta den offentliga måltiden till nya nivåer?

 

Offentlig måltid i Sverige har en otroligt viktig roll för att driva våra matvanor till mer hälsosamma, klimatsmarta och hållbara. Varje dag serveras tusentals portioner mat i förskolor, skolor och inom äldreomsorgen bland andra. Målet är att maten ska gå från jord och hav till mun. Om maten går från jord till bord och sedan slängs blir ingen glad. Svinnet för inget gott med sig för varken matgästen, ekonomin eller miljön. Man behöver arbeta med ett helhetsperspektiv, där man även förstår mekanismerna till varför många matgäster inte är särskilt förändringsbenägna.

På förskolan har de vuxna en oerhört viktig roll för att de allra minsta barnen ska få positiva matupplevelser och från början skapa goda matvanor. Både kökspersonal och pedagoger behöver samarbeta med kloka och framåtdrivande strategier för den pedagogiska måltiden. 

Om förskolan har lagt en bra grund har skolan fått förarbetet serverat för sig! Skolan har en fantastisk möjlighet att ta vid och fortsätta utveckla barnens goda matvanor, genom att väva in det pedagogiska i skolmatsalen, kopplat till det eleverna lär sig om mat, hälsa, klimat och miljö i skolbänken. Här finns en jättestor potential att bygga trygga och sunda elever, som orkar prestera i skolan och få återhämtande och uppladdande luncher i skolmatsalen. Miljön i skolmatsalen behöver vara trygg, inspirerande och man behöver även tillräckligt lång tid där för att kunna äta utifrån sunda förutsättningar.

Inom äldreomsorgen har man andra utmaningar då tradition och igenkänning är viktigt. Det finns ändå likheter mellan alla människor och det är att alla äter med ögat och behöver en behaglig måltidsstund. Äldre kan ha svårt med aptiten, men det gäller alla åldrar om förutsättningarna blir fel. En stressig miljö är aldrig rätt förutsättning för en god måltid.

Vi behöver lyfta blicken och se helheten. De flesta människorna gillar inte förändringar som de själva inte driver. Vår reptilhjärna säger till oss att vara rädda för det okända och det uttrycker sig på lite olika sätt hos alla och beroende på situation. Därför är kommunikation otroligt viktigt och hur den framförs. Vi kan arbeta hur ambitiöst vi vill med att förändra skolmåltider till det man framhäver som framtidens mat med goda, näringsriktiga och hållbara maträtter. Men för många behövs andra triggerpunkter för att få de att vilja förändra sina vanor. Något som ligger närmare hjärtat. Vi behöver arbeta mycket närmare matgästen och föra dialog. Det behöver alltid vara utifrån en positiv och uppmuntrande attityd.

Kommuner och privata verksamheter sätter upp fina riktlinjer och lovord för måltiderna, baserade på Måltidsmodellen, som Livsmedelsverket har skapat som stödfunktion. Hur efterlevnaden ser ut skiljer sig däremot och något de flesta behöver arbeta med. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken, därför allt hänger ihop!

kreativa kök arbetar nära och med verksamheten

Vi har bred erfarenhet av att möta människor i förskolan, skolan, äldreomsorg, i mataffären och inom idrotten utifrån vårt arbete. Vi arbetar alltid nära och med organisationen när vi utbildar, utvecklar och inspirerar kökspersonal, pedagoger, matgäster och konsumenter. Det är på så vis vi kan uppmuntra och stödja förändringsarbetet som behöver göras och få positiva resultat.

Det är roligt att se hur långt exempelvis Förskolorna Upptäckarna AB har kommit i den pedagogiska måltiden och få sina kök att fungera ihop med pedagoger och barn. Eller hur fantastiskt kul det var när Eskilstuna kommuns äldre blev glada och positiva till de nya kylda matlådorna, som levereras till brukare med behov av att få lagad mat hem. Där var de äldre skeptiska till förändringen trots att det gamla systemet och maträtterna hade mycket att önska. Just för att förändring är tuff och man vet vad man har men inte vad man får. Det är så vi fungerar!

i korthet vad vi gör

  • Utvecklar smakfulla, näringsriktiga (utifrån målgrupp), hållbara och klimatsmarta recept för förskola, skola och äldreomsorg
  • Utbildar kökspersonal teoretiskt och praktiskt för smakfulla, näringsriktiga, hållbara och klimatsmarta måltider. Samt implementerar nya arbetssätt.
  • Utbildar och utvecklar förskolepedagogers sätt att arbeta med den pedagogiska måltiden i samarbete med köket.
  • Privata förskolor: Utvecklar och förvaltar måltidskoncept: LÄS MER
  • Utvecklar recept för kylda matlådor till äldreomsorgen och implementerar i verksamheten med kockarna
  • Utbildar kökspersonal med nya kommunikationsverktyg för att nå fram till matgästen inom skolan.
  • Annan kommunikation för att skapa en bra måltidsupplevelse för matgästen.
  • Inspirationsmatlagningsdagar för att upptäcka nya råvaror
  • Föreläsningar för Goda Matvanor, Mat För Livet, Från jord och hav till mun. Se nedan alternativ.
  • Webbkurser. Laga Smakfull vegetarisk mat på förskolan med smidiga tekniker. LÄS MER

Vår kursledare och måltidsutvecklare

Cecilia Walton är vår passionerade och engagerade kursledare. Hon är kock, diplomerad kostrådgivare vid Svenska Näringsakademien och även förändringsledare för hållbar mat genom måltidskonceptet Diet for a green planet. (Södertälje kommun arbetar efter detta koncept sedan 2010).

Sedan 2013 har hon arbetat intensivt för att informera, utbilda och inspirera till en sund livsstil. Cecilia arbetar som matkonsult för att inspirera, utbilda och måltidsutveckla inom offentlig måltid, som skola, förskola och äldreomsorg. Det senaste stora projektet var framtagande av matlådor för Eskilstuna kommuns äldreomsorg. Därefter utbildat ”klimatambassadörer” i samma kommun.

Läs mer om våra referenser och lyssna på Berit Ahlin från Förskolorna Upptäckarna.

våra föreläsningar

Här följer våra färdiga föreläsningar med olika fokusområden. De kan även anpassas för specifika önskemål. För vidare information kring våra tjänster, ladda gärna ner PDF:er nedan

Måltidsmodellen- Från jord och hav till mun (60 min)

Den här föreläsningen är en genomgång av Måltidsmodellens alla delar och hur de hör ihop med varandra.

  • Vad innebär de olika pusselbitarna God, Näringsriktig, Säker, Hållbar, Trivsam och Integrerad och hur hänger de ihop med varandra?
  • Vikten av att se måltiden i sin helhet och att hitta ett bra samarbete mellan kök och pedagoger för att kunna efterleva dessa riktlinjer. Minst lika viktigt att se hur den skall efterlevas på förskolor och skolor som har mottagningskök.

Integrera måltiden och gör den trivsam!

(60 min)

Målgrupp: kökspersonal, pedagoger och skolledning

  • Barn och ungdomars matvanor och hur det påverkar deras fysiska och psykiska hälsa.
  • Matvanor handlar om vad, när OCH hur man äter!
  • Måltidsmodellen i sin helhet och vad den syftar till.
  • Vad menas med en Trivsam måltid? Varför är det viktigt och hur kan alla bidra till det?
  • Vad menas med att Integrera måltiden och hur bidrar kökspersonal och pedagoger till den?
  • Hur kan vi jobba med dessa frågor i skolor och förskolor som får maten till ett mottagningskök? Varför är det av ännu större vikt att lägga extra fokus på detta då?
  • Vilka vinster finns det med att jobba mer medvetet och fokuserat inom dessa områden? Hur hänger detta ihop med resten av Måltidsmodellen?

Hur kan vi arbeta med detta i er skola eller förskola?

Postadress: Sidvallsvägen 13                135 49 Tyresö
Tel: +46-070 684 16 65

Godkänd för F-skatt
Org. nr 559116-4420

 

1